Apr

Nagroda im. Ireny Jarockiej dla osobowości artystycznej V LO

z30z1W piątek 27 kwietnia br. odbyła się uroczystość zakończenia klas III. Niebawem pojawi się pełna fotorelacja z wydarzenia, ale już dziś chcielibyśmy podzielić się z Państwem miłą informacją o nowej nagrodzie, która od tego roku przyznawana będzie w V LO w Gdańsku. Z okazji zorganizowanego 16 marca 2018r. muzycznego wydarzenia, jakim był Jubileusz 20-lecia Talentów Piątki, Rada Pedagogiczna V LO 12 kwietnia uchwaliła, z inicjatywy pani prof. Anety Lechman, Regulamin przyznawania Nagrody im. Ireny Jarockiej (naszej wybitnej Absolwentki) dla ucznia, wyjątkowej osobowości artystycznej V LO. Z przyjemnością informujemy, że pierwszym laureatem tego prestiżowego wyróżnienia został Aleksy Gałkowski z klasy 3b. Alek przez trzy lata szkoły wyjątkowo zaangażowany był w działalność na rzecz artystycznego życia Piątki. Swoimi występami uświetniał wiele szkolnych imprez i uroczystości m.in. Talenty Piątki, Otrzęsiny klas I, Jam Session. Wielokrotnie pomagał przy ich organizacji pracując np. przy obsłudze technicznej nagłośnienia. Warto dodać, że w klasie I reprezentował szkołę wraz z drużyną w Odysei Umysłu. Ponadto przez dwa lata działał w szkolnej telewizji TVLO, inicjując m.in. takie wydarzenia jak świąteczny Mannequin Challenge. Fundatorem jednej z Nagród dla naszego laureata jest pan Michał Sobolewski, mąż pani Ireny Jarockiej, który przekazał dla Alka album “Irena Jarocka.Twarze”. Podczas uroczystości obecna była pani Lidia Czerniak, która działa m.in. na rzecz Fundacji im. Ireny Jarockiej. Chcielibyśmy też przy okazji wspomnieć, że Nagroda im. Ireny Jarockiej dla uczniów, wyróżniających się na polu muzycznym, tanecznym i artystycznym, będzie stanowić dopełnienie innych prestiżowych wyróżnień wręczanych uczniom Piątki. Mowa oczywiście o Nagrodzie im. Stefana Żeromskiego przyznawanej za najwyższe osiągnięcia w nauce oraz o Nagrodzie im. Janusza Sidło (naszego absolwenta) dla wyjątkowej osobowości sportowej V LO. Alkowi gratulujemy i dziękujemy za wyjątkowe zaangażowanie i inspirowanie innych do działania na rzecz kulturalnego życia szkoły. Jest nam niezmiernie miło, gdy nasi uczniowie dzielą się swoimi pasjami i motywują innych do ciekawych przedsięwzięć. Życzymy powodzenia podczas egzaminów maturalnych, dostania się na wymarzoną uczelnię oraz rozwijania swoich pasji.

V Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Żeromskiego w Gdańsku